- במסגרת הערעור, ולאור החשיבות התקדימים והמנחה של פסק הדין, התקבלו על ידי בית הדין עמדות מגופים שונים ובהם: היועץ המשפטי לממשלה, מרכז השלטון המקומי, עמותת "קו לעובד" ועמותת "האגודה לזכויות האזרח בישראל" ולשכת התיאום של הארגונים הכלכליים.
- בית הדין מבהיר כי הסוגיה הנדונה בערעור אכן מעוררת שאלות מורכבות מבחינת האיזון הראוי בין זכויות יסוד חוקתיות: מחד גיסא, זכות הקניין של המעסיק וזכותו לפעול לשמירת קניינו במסגרת הפררוגטיבה הניהולית הנתונה לו, כמו גם זכותו לנהל את עסקו כראות עיניו; ומאידך גיסא, זכותו של העובד לכבוד, לפרטיות ולאוטונומיה על גופו.
הדיון מנקודת המבט וההתייחסות לזכויות העובד:
- בית הדין מציין כי טביעת אצבע היא מידע פרטי-אישי של אדם, ומסירתה לאחר פוגעת, כבר בעצם המסירה, בפרטיות ובאוטונומיה של המוסר. פגיעה נוספת ונפרדת בפרטיות ובאוטונומיה נגרמת כתוצאה מהסיכון הכבד לשימוש לרעה בטביעת האצבע או לשימוש בה שלא למטרה שלשמה נמסרה.
- אבל, זכויות אלה אינן זכויות מוחלטות וניתן כמובן להגבילן בחוק או בהסכמה פרטנית שהינה הסכמה מדעת ומרצון חופשי העומדת במבחני תום הלב וחוק החוזים.
מאחר ובמקרה נשוא הערעור אין בנמצא הוראת חוק המחייבת את העובדות למסור טביעת אצבע והן גם לא הסכימו לכך כלל ועיקר, נקבע כי העירייה לא היתה רשאית לחייב את עובדות החינוך למסור טביעות אצבעותיהן לשם שימוש בשעון הביומטרי, ולא היתה רשאית להפעיל נגד המסרבות למסור את טביעת האצבע כל סנקציה שהיא.
- טביעת אצבע היא מידע פרטי: טביעת אצבע היא מידע ביומטרי, וככזו, אצורים בה נתונים אנושיים פיזיולוגיים ייחודיים והיא משמשת מפתח למידע אישי רב. לאור זאת קבע בית הדין הארצי שטביעת אצבע היא מידע פרטי.
משמעות קביעה זו היא כי על מתן טביעת אצבע יחולו הוראות חוק הגנת הפרטיות וחוק יסוד כבוד האדם.
- בית הדין הדגיש כי הזכות לפרטיות חלה לגבי העובד גם במקום העבודה, והפנה לפסק הדין בענין איסקוב, אשר בו הציב בית הדין אמות מידה הנוגעות לזכותו של העובד לפרטיות במקום העבודה בכל הנוגע לשימושי מחשב בכלל ולתכתובות דואר אלקטרוני בפרט.
- בענין איסקוב נקבע כי מכוח זכות הקניין הנתונה לו והפררוגטיבה הניהולית הנגזרת ממנה, רשאי מעסיק לפקח על פעילות העובדים במטרה לוודא שלא יעשו שימוש בלתי מורשה או בלתי חוקי "בכלי העבודה הווירטואלי המופקד בידם", וזאת בכפוף "לעקרונות תום לב, גילוי, שקיפות, לגיטימיות, מידתיות וצמידות למטרה….".
עם זאת, זכותו של עובד לפרטיות במקום העבודה אינה מוחלטת ויש לאזנה מול זכות הקניין של המעסיק וזכות היתר הניהולית שלו במקום העבודה, הכוללות דרישות "למידע מקיף על העובד בכל תחומי חייו, כתנאי לקבלתו לעבודה, במהלך ביצוע העבודה ולצרכיה".
את האיזון יש לערוך "בשים לב לאופי העבודה וטיבה, דרישות התפקיד ומהותו, סביבת העבודה, המדיניות הכללית במקום העבודה, והצורך בהגנה מפני עבירות ונזקים מצידו של העובד".
- לכל אדם, לרבות עובד, הזכות שלא להיעתר לדרישה של אחר, לרבות מעסיק, להתערבות כלשהי בגופו, לרבות נטילת טביעת אצבע, ללא הסכמתו. יסוד ההסכמה הוא מהיסודות המשותפים לזכות לפרטיות ולזכות לאוטונומיה.
- בית הדין קובע כי שתי זכויות אלה – הזכות לפרטיות והזכות לאוטונומיה נפגעות מהשימוש במאגר ביומטרי, ממסירת טביעת אצבע ומאגירתה ברישום כלשהוא.
יתירה מכך – בית הדין מדגיש כי מסירת טביעת אצבע, גורמת לאדם שמסר אותה לאבד את שליטתו על מידע הייחודי לו באופן מובהק, המאפשר זיהוי חד ערכי שלו ומהווה חלק מגופו. השילוב של אופיו הייחודי של המידע מחד, ואובדן השליטה עליו מאידך, הוא-הוא היוצר את הפגיעה הן בפרטיות והן באוטונומיה.
- עוד מציין בית הדין כי לצורך הפגיעה האמורה בזכויות היסוד החוקתיות של העובד, יש לקבל את הסכמתו המודעת והברורה של העובד למתן טביעת האצבע. הדרישה במקרה זה להסכמה מדעת ומתוך רצון העובד הינה מחמירה שבעתיים לאור חוסר האיזון ביחסי הכוחות בין העובד למעסיק. יתירה מזו – בפסק הדין איסקוב נקבע כי גם אם ניתנה הסכמת העובד מדעת, חזקה היא כי הסכמה זו לא ניתנה מרצון חופשי אלא מכורח, ולכן אינה תקפה. ככל שהמעסיק טוען אחרת עליו נטל ההוכחה להפריח זאת, ובמקרה שירצה לחדור לתיבת המייל של העובד יהיה עליו לקבל צו שיפוטי בכל מקרה.
- בית הדין מבהיר כי הסכמה קיבוצית בהקשר זה הינה מומלצת ועשויה לשמור טוב יותר על זכויות העובדים, מאחר והסדרה קיבוצית תיתן יתרון ל"גודל" בהקשר לבירור השלכות מסירת טביעת האצבע ולהבנתן.
עם זאת, שאלות אלה הושארו בצריך עיון ולא הוכרעו בפסק הדין משום שבהקשר של עובדות המקרה ממילא לא היתה הסכמה קיבוצית מעין זו.
הדיון מנקודת המבט של המעסיק וההתייחסות לזכויות מעסיק:
- מנקודת המבט של המעסיק, האינטרסים הרלבנטיים הם: זכות הקניין והפררוגטיבה הניהולית, ולצדם חובת המעסיק הציבורי, דוגמת העירייה בענייננו, לשמירה על כספי ציבור, וכן חובת העובד לנהוג בהגינות ובתום לב, בהיותו צד למערכת יחסי עבודה.
- למעסיק יש זכות קניינית בעסק שלו, המעוגנת בחוק יסוד כבוד האדם.
בהתאם, למעסיק יש זכות – יתר ניהולית בעסקו = הפררוגטיבה הניהולית או הזכות הניהולית.
זכות יתר זו כוללת את הזכות הניהולית העסקית (הגדלת רווחים, ייעול העסק וכדומה) ואת הזכות הניהולית ביחסי עבודה (כללי משמעת בעבודה, שעות עבודה וכדומה), במסגרת זו רשאי המעסיק גם לקבוע כללים שונים בקשר עם רישום שעות הנוכחות של העובדים. אולם, הפררוגטיבה הניהולית אינה בלתי מוגבלת, והיא תהיה כפופה תמיד לחובת תום הלב, לסבירות ולמידתיות.
- מטבע הדברים, חובות תום הלב וההגינות המוגברות ביחסי העבודה, חלות על שני הצדדים ליחסים אלה, לרבות על העובד. במסגרת זו מצופה מעובד, בין היתר, שלא יתנגד ללא הצדקה סבירה לשינויים בלתי מהותיים כאלה ואחרים שמבצע המעסיק במסגרת תפעולו השוטף והיומיומי של עסקו.