כל מי שהוגשה נגדו תביעה אזרחית. כאמור, כתב הגנה הוא המסמך אשר מציג את טענות הנתבע לאמור בכתב התביעה שהוגשו נגדו. מסיבה זו בכל משפט יש להגיש כתב הגנה. אם לא יציג הנתבע כתב הגנה, מסיבה כלשהיא, יוכל בית המשפט לתת פסק דין בהסתמך על כתב התביעה בלבד ולפי טענות התובע. זהו צעד חשוב ומשמעתי לנתבע, מאחר ובית המשפט מעוניין לשמוע את טענות הנתבע ונימוקיו ומאפשר לו להציג אותן באמצעות כתב הגנה לפני תחילת הדיון ולא לפסוק רק על סמך טענות התובע.
יודגש כי לנתבע שמורה הזכות, בנוסף לכתב הגנה שמציג את טענות הנגד שלו או את טענתו לחפות, להגיש כנגד התובע תביעה נגדית, או טענת קיזוז, וכן טענות מסוגים שונים הנוגעות להתיישנות, השתק, שיהוי וכדומה טענות שיש בהן כדי להדוף תביעה משפטית ולהצמיח הגנה משפטית.
תביעה שכנגד היא הליך המתברר ביחד עם התביעה שהוגשה, בעוד שהגשת הגשת תביעה נגדית היא תהליך המתנהל בנפרד ובזמן אחר בין אותם צדדים בדרך כלל, וללא קשר לתביעה הראשונה שהגיש התובע. באשר לשיקולים להגשת תביעה שכנגד או תביעה נגדית, מומלץ להיוועץ בעורך דין לפני ההחלטה.
חשיבותו של כתב ההגנה היא בכך שהוא מייצר הזדמנות חד פעמית (לתובע יש אפשרות להגיש כתב תשובה) לנתבע להעלות טיעונים עובדתיים ומשפטיים כנגד התביעה, והדבר מייצר וגודר את המחלוקת בין הצדדים. ככל שלא יותר לנתבע לתקן את כתב ההגנה, מדובר על הגדרה סופית של חזית המחלוקת בין הצדדים. חשוב ביותר לדעת כיצד להתגונן ומה לטעון, וחשוב מאוד לבצע בדיקות מעמיקות של העובדות והראיות כדי לטעון את כל מה שרק ניתן מבלי להשאיר אבן בלתי הפוכה.