חוק פיצויי פיטורין קובע את חובת תשלום פיצויים לעובד שפוטר. החוק קובע כי עובד שפוטר לאחר שעבד לפחות שנה אחת אצל המעסיק או באותו מקום עבודה, זכאי לפיצויי פיטורין מהמעסיק אשר פיטר אותו.
הזכות קיימת הן לגבי עובד במשכורת חודשית והן לגבי עובד בשכר (ששכרו מחושב לפי שעות עבודה בפועל). חשוב לציין כי הזכות לקבלת פיצויי פיטורים מגיעה לכל עובד שפוטר, בלי קשר לסיבת הפיטורים, למעט מקרים חריגים בלבד (למשל במקרה של מעילה שהוכחה) בהם שולל בית הדין לעבודה את הזכות לפיצוי מהעובד.
ככלל: בית הדין לעבודה אינו נוטה לשלול את הזכות לפיצויי פיטורים אלא במקרים מאד חריגים וזאת מתוך הבנה והכר בכך כי הפיטורים עצמם – למרות שהם כפופים למתן הודעה מוקדמת – מהווים "עונש" קשה לעובד שפוטר, ואין מקום להוסיף על עונש זה גם את שלילת הזכות לפיצויים.
על פי החוק, יש שתי אפשרויות לפיטורי עובד המזכות אותו בפיצויי פיטורין:
- עובד שעבד שנה לפחות אצל אותו מעסיק – החוק אף מחמיר ומעניק פיצויי פיטורין לעובד שפוטר בסמוך להשלמת שנת עבודה אחת, וקובע כי פיטורים כאלה ייחשבו כפיטורים שבוצעו במטרה להימנע מתשלום פיצויי פיטורים, וגם במקרה כזה יהיה זכאי העובד לפיצויים.
- עובד שעבד שנה לפחות באותו מקום עבודה – למשל עובד שהחל לעבוד אצל אדם פלוני במפעל מסויים ולאחר תקופה של 5 חודשים אותו פלוני הקים חברה בע"מ (שהיא גוף משפטי נפרד מהאדם עצמו) והיא המשיכה להעסיק את העובד באותו מפעל. אם יפוטר העובד לאחר תקופה של שנה החל מתחילת העסקתו במפעל – הוא יהיה זכאי לפיצויים.
חישוב פיצויים לעובד שפוטר
גובה הפיצויים נקבע על פי חישוב של משכורת חודשית אחת לכל שנת העסקה של העובד. עם זאת, אם במהלך תקופת העסקתו של העובד חלו שינויים בהיקף המשרה ו/או בגובה השכר, יחושב סכום הפיצויים של העובד באופן נפרד לכל תקופה.
על פי החוק, הפיצוי הכספי ישולם לעובד על ידי מעסיקו מיד בסיום עבודתו ועד ועד ל-15 ימים לאחר הפיטורין.
בשל השינויים שחלו בדין עם כניסתו לתוקף של צו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק לפי חוק הסכמים קיבוציים, התשי"ז-1957 (בשנת 2008) להלן: "צו ההרחבה לפנסיה", כיום משלם המעביד במזומן רק חלקו היחסי מסכום הפיצויים הכללי. החלק הנוסף ישולם מכספי קרן הפנסיה, אותם הפריש המעביד לעובד במהלך שנות עבודתו בהתאם להוראות צו ההרחבה הנ"ל.