מפגש הרצונות החוזי הוא המניע את העולם מאז ימי עסקאות החליפין של טרום עידן הכסף ועד למאה ה-21 שבה נסגרים חוזים בחתימה דיגיטלית בין צדדים המצויים בשתי יבשות שונות והתמורה מועברת באופן דיגיטלי מחשבון לחשבון.
כל צעד ושעל שאנו עושים בחיי השגרה שלנו כרוך בהתקשרות חוזית כלשהי. עלייה לאוטובוס ורכישת כרטיס היא חוזה. מילוי עגלה בסופר והעברת המצרכים אצל הקופאית היא חוזה. אלו התקשרויות שאינן מצריכות מעורבות של עורך דין המתמחה בעריכת חוזים או בפרשנותם וניהול סכסוך בין צדדים לחוזה, אך תתפלאו, כאשר דברים משתבשים, דרושה התחקות אחר תוכן התקשרויות שגרתיות אלה.
רובנו ניזקק לשירותיו של עורך דין לענייני חוזים רק כשנגיע לחוזים מסחריים, כלומר לחוזה הכרוך בסכומים וסיכונים גדולים יותר. הנושא המסחרי הבסיסי הוא עסקת השכירות, אשר בה יש מפגש רצונות בין שוכר ומשכיר, וערך העסקה המסחרית הכוללת נמדדת בעשרות אלפי שקלים חדשים בשנה.
בשלב זה לקראת חתימתו של חוזה שכירות, רבים מחליטים להקליד במנוע החיפוש "עורך דין חוזים" או "עורך דין דיני חוזים" כדי להסתייע בשירותיו של איש מקצוע בעל ידע וניסיון בעריכת חוזים. זוהי החלטה נבונה, שכן אי אפשר להפריז בחשיבות הנודעת ליציבות והוודאות המשפטית ששוכר זקוק לה כאשר מדובר בהתקשרות שעניינה קורת הגג שלו ושל משפחתו. לא רק קורת גג, אלא מעטפת חיים שלמה שסביב המושכר – בית הספר, הגנים, מקום העבודה, שכנים, חברים, חוגים וחיי תרבות.
איש אינו שש להתחיל להידרש לסכסוכים מול בעל הבית או מול השוכר, וחלילה להידרש לעבור דירה ולשאת בעלויות שאינן מחויבות המציאות, או מנגד, להתחיל לחפש שוכר חדש או להתמודד עם שוכר סרבן פינוי או חמור מכך.
פעמים רבות מידי ראיתי כעורך דין מסחרי איך לקוחות שחסכו שכר טרחה וערכו חוזה שכירות בעצמם בהתבסס על דוגמא המצויה ברחבי הרשת או תוך שינוי חוזה קודם שערך איש מקצוע, מצאו עצמם מול שוקת שבורה וגילו לתדהמתם שהחוזה שהם חשבו שהם ערכו כראוי, לקוי באופן הפוגע מהותית בזכויות שחשבו שיש להם.
שוכרים גילו חשיפה לפינוי מוקדם, חשיפה לעדכון דמי השכירות באופן שרירותי, חשיפה לעלויות תיקון נזקים וכהנה חשיפות. משכירי דירה גילו כי ערבותם של הערבים שחשבו כי קיימים – חסרת תוקף, כי נפל פגם בחוזה המקנה לשוכר יתרון משפטי המאפשר לו להתעמר בבעל הבית, וכי השוכר הקודם הותיר אותם חשופים לחובות של אלפי שקלים לרשויות. חסכון מדומה!