עורך דין סימני מסחר

/ ההיבט המשפטי של המיתוג העסקי

המיתוג המסחרי, הן של החברה עצמה, והן של השירותים או המוצרים שהיא מספקת, הינו האמצעי השיווקי הנדרש להבטחת הקשר עם הצרכן ובסופו של דבר, להזדהות של הצרכן עם המותג. כל פעולת מיתוג מתחילה ביצירת סמלים גרפיים וקונספטואליים, (כגון שם חברה או שם המוצר, סלוגן, לוגו טקסטואלי ודימוי גרפי שמצורף אליו ועוד) לצורך זיהוי והכרה של העסק. כל אלו נועדו למטרות הפרסום וההתקשרויות המסחריות, והן למטרות הייצוג בפני רשויות המדינה והחוק.

ההיבט המשפטי של המיתוג העסקי מוסדר בישראל על ידי דיני סימני המסחר שבבסיסה פקודת סימני מסחר (נוסח חדש) תשל"ב – 1972, ומטופל על ידי עורכי דין המתמחים בקניין רוחני וזכויות היוצרים (לרבות רישומם אצל רשם סימני המסחר). תפקידו של עורך דין סימני מסחר להבטיח הגנה משפטית על הסימנים המזהים של העסק (או של התוצרת המסחרית שלו, כגון שירותים או מוצרים) ולפעול למניעת "גניבה" של לקוחות, מוניטין ונתח שוק, תוך שימוש בזהותה המסחרי המוגנת של החברה.

שירותי עורך דין סימני מסחר נדרשים כבר בשלב הרישום ברשם סימני מסחר, וזאת כדי לבחון את החוקיות והמקוריות של סימני המסחר, לערוך בקשה לרישום ולבצע את התהליך באופן מהיר ויעיל ביותר. אולם, התפקיד המרכזי של עורכי דין המתמחים בסימני המחסר הינו הגנה על זכויותיו של הלקוח, בין היתר בערכאות המשפטיות, ובמקרים של סכסוכים ותביעות משפטיות בשל הפרות סימן.

מהם סימני מסחר?

על פי פקודת סימני מסחר [נוסח חדש], התשל"ב-1972, שיש המכנים אותו בטעות חוק סימני מסחר, סימן מסחרי הינו צירוף של אותיות, ספרות, מילים, דמויות או אותות בשני ממדים או שלושה, אשר מטרתם הינה להעניק לעסק, מוצר או שירות אפיון סמלי ייחודי, המבדיל אותו מעסקים, מוצרים או שירותים אחרים, כך שיזוהו ביעילות על ידי הצרכן.

סימני מסחר מסווגים על פי חוזק משפטי ובהתאם לרמת ההגנה עליהם. סימן מסחרי יכול לכלול את אחד או יותר מהסימונים מהבאים:

  • סימנים שרירותיים, כגון אות, צירוף אותיות ללא משמעות מילונית ("במבה" או "אדידס"). מילה או שילוב מילים ללא קשר רעיוני למוצר או שירות ("פומה", "Apple"), נחשבים לסימני מסחר מובחנים היטב וזכאים להגנה רחבה.
  • סימנים מרמזים, כגון מילים או ביטויים בעלי קשר רעיוני מרומז למוצר או שירות ( "אל על", "פרטנר" ). סימני מסחר אלה נחשבים למוגנים פחות.
  • סימנים תיאוריים, כגון ביטויים טקסטואליים המתארים את המוצר או שירות במובן הקונספטואלי ("ביטוח ישיר") ניתנים לרישום אך ורק במקרים מיוחדים על פי סעיף 8 לפקודת סימני רישום.

סימני מסחר יכולים לכלול או לא לכלול בסיס עיצובי, אותיות, צבע, מספרים, או מבנים גרפיים. כמו כן, ישנם סימני מסחר המתייחסים לצלילים, לצבעים או לצורת תלת ממדיות של המוצר והאריזה.

על פי חוק, אסור לכלול בסימני המסחר כל רמז לקשר עם נשיא המדינה, דגל המדינה וסמליה או כל סממן המרמז על קשרים עסקיים עם השלטון. כמובן שהחוק אוסר על הפצת סימנים מסחריים עם דמותו של אדם ללא אישורו.

רישום סימני מסחר, שמתבצע על ידי הגשת בקשה למשרד רשם סימני המסחר, מקנה לבעליו זכות בלעדית לשימוש בו וזכות התנגדות משפטית להפרת הסימן. משרד הרשם הנו גוף בתחום משרד המשפטים, והוא פועל בתאום עם רשות הפטנטים שבוחנת גם היא את כשירותו המשפטית של הסימן המסחרי.

איך מתבצע רישום סימן מסחר? כל השלבים

תהליך הרישום כרוך במילוי טופס למחלקת סימני מסחר. בטופס יש להציג את הסימן ויפורטו המוצרים והשירותים אותם הוא מייצג, פרטיו האישיים של המגיש, ופרטי מיופה הכוח (נציג מטעמו) של המגיש.

אולם להליך הרישום קודם שלב בדיקת המקוריות של הסימן, הכרוך בחיפוש סימנים זהים או דומים, רשומים או נמצאים בתהליכי הרישום, טקסטואליים וגרפיים, במאגרי סימני מסחר בישראל. פעולת חיפוש סימני מסחר ניתנת לביצוע ללא תשלום ובאופן עצמאי במאגר סימני המסחר, או בתשלום, על ידי פניה מקוונת באתר רשות הפטנטים בבקשה לערוך חיפוש על פי קריטריונים מסוימים.

באותו אופן, ניתן לבדוק גם את מידת התאמתו של הסימן המסחרי לשוק אליו הוא עתיד להשתייך. בדיקה זו היא גם הבדיקה המשמשת את רשות הפטנטים בבואה להעריך את מידת כשירותו של הסימן. זהו מבחן המעמיד את הדמיון הויזואלי או הצלילי בין הסימן המסחר המדובר לסימנים רשומים אחרים, את מידת ההתאמה בין הסימן לקהל הלקוחות של העסק או המוצר. המבחן עשוי לעזור לפונים לרשם סימני המסחר להעריך את מידת ייחודיותו של הסימן בו הם שוקלים להשתמש.

בנוסף, על מנת למנוע תביעות עתידיות, יש להבדיל סימן מסחר מסימנים "מוכרים היטב", אשר אינם רשומים במאגר המידע הישראלי אך מוכרים לכל ולכן רשאים לתבוע בגין ההפרה. בחינת כשירות של מסחרי ברשם סימני מסחר נמשכת כ-16 חודשים.

במידה והסימן נמצא כשיר, הוא נרשם במאגרי סימני מסחר למשך 10 שנים וניתן להאריך ולחדש את הרישום לתקופות נוספות בנות 10 שנים בכפוף לתשלום אגרה נוספת באמצעות תשלום חד פעמי של 2,905 ₪ לרשות הפטנטים. במידה ולא יחודש הסימן, יישאר במאגר סימני המסחר לשנה נוספת אחת לפני שיימחק.

במקביל לאישור סימן המסחר, הוא מתפרסם במאגרי הרישום, ומאפשר לכלל הציבור להגיש בקשת התנגדות שתמנע את הופעתו בתקופה של עד 30 יום מתחילת הרישום.

כל פנייה לרישום סימן מסחר מתייחסת רק לסימן מסחרי יחיד, אולם במסגרת הסימן ניתן להגן משפטית על כלל המוצרים או השירותים שמשתמעים ממנו.

אגרת הבקשה הבסיסית עומדת על סכום של 1,630 ₪ וניתן כיום לבצע בקשת רישום מקוונת עם כרטיס חכם באמצעות עורך דין המחזיק בכרטיס חכם.

מרגע אישור התשלום, מקבל הסימן המסחרי תוקף רשמי אצל רשם סימני המסחר, ומתוקף פקודת סימני המסחר הוא מוגן ואין להשתמש בו או לנסות לחקותו או לזייפו.

כמו כן, חשוב לציין כי שירות הרישום במאגר סימני המסחר תקף גם עבור אזרחים ישראליים המתגוררים בחו"ל, זאת במידה והם מבצעים את תהליך הרישום באמצעות עורכי דין מקומיים ויש להם כתובת חוקית בארץ לצורכי התקשרות.

תקנות סימני המסחר 1940 מאפשרות כלים נוספים כגון תשלום מיוחד עבור חיפוש ובחינה בהליך מזורז ומיידי.

מה מעניק סימן מסחר?

רישום סימן המסחר מעניק לבעליו זכות שימוש ייחודית בסימן לגבי סחורות ו/או שירותים שבגינם הוא נרשם, מאפשר לבעליו לבנות לעצמו מוניטין ולהבדיל את עצמו ממתחריו. הרישום מהווה שלב בסיסי בדרך להקמת החברה/עסק מסחרי ולביסוס מעמדה מבחינה שיווקית.

מלבד זאת, רישום סימן המסחר משרת גם את הצרכנים ומונע הטעית הציבור – על הסימן המסחרי להתאים הן טקסטואלית והן ויזואלית למגזר הציבורי אליה החברה או המוצר פונים.

הוא מרתיע אחרים משימוש בסימן, ונותן הגנה אף בטרם תחילת השימוש בו. זהו נכס קנייני שיכול לצבור מוניטין וערך כלכלי גבוה. מאפשר לציין את הסימנים ® או ™לפי העניין.

בשל חשיבותו הרבה של הסימן המסחרי, חשוב מאוד לפנות לעורך דין סימני מסחר, או למשרד המתמחה ברישום פטנטים וקניין רוחני על מנת לקבל ליווי מקצועי ויעיל ולוודא את תקינותו של התהליך.

תהליך הרישום אצל רשם סימני המסחר עשוי להימשך מספר חודשים ומלווה בבירוקרטיה לא מועטה, כך שפניית רישום מקוונת באמצעות עורך דין המחזיק בכרטיס אלקטרוני היא אלטרנטיבה נוספת להקלת התהליך.

משרדנו עומד לרשותכם בכל שאלה ועניין בתחום סימני מסחר. נשמח לסייע לכם במתן פתרונות משפטיים המותאמים באופן אישי לצרכיכם ולדרישותיכם וללוות אתכם בתהליך הגשת הבקשה לרישום חברה וסימן מסחרי.

לחצו לשיחה צרו קשר

    צור קשר

    / זמינות מיידית