אפוטרופוס לגוף ולרכוש
/ אחריות כוללת על כל תחומי החיים של החסוי, הן האישיים והן הפיננסיים
מינוי אפוטרופוס לעניינים אישיים ורכוש מתבצע על ידי בית המשפט, בהתאם לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב – 1962, וזאת כדי להסמיך אדם (האפוטרופוס) שיהיה אחראי על החסוי – אדם שאינו כשיר משפטית מסיבות מנטאליות, פיזיות או קוגניטיביות, אשר אינו מסוגל לקבל החלטות עבור עצמו ולדאוג לענייניו. על האפוטרופוס לענייני הגוף והרכוש לתת מענה לצרכים הפיזיים, הנפשיים והפיננסיים של החסוי, לפקח על תנאיי החיים ולדאוג לרווחתו הפיזית והנפשית. כמו כן, חובה על האפוטרופוס לבצע את תפקידו לטובת החסוי, בהתאם להוראות החוק ותוך ציות להוראות בית המשפט.
תפקידו של אפוטרופוס לעניינים אישיים ורכוש מורכב למעשה משני תפקידים – אפוטרופוס לגוף ואפוטרופוס לרכוש – וכל אחד מהם מוגדר ומפוקח על ידי המשרד לאפוטרופוס הכללי. תפקידו של האפוטרופוס לענייני הגוף והרכוש מקיף את כל תחומי החיים של החסוי במטרה לשרת את האינטרסים של החסוי, ליצור עבורו תנאי מחיה איכותיים ולדאוג שצרכיו מסופקים וזכויותיו נשמרות ומוגנות.
פעולות משפטיות של אפוטרופוס לגוף ולרכוש בכניסתו לתפקיד
כאמור, תפקידו של אפוטרופוס לעניינים אישיים ולרכוש מחולק לשני תחומים: הטיפול בצרכים האישיים והרפואיים של החסוי והטיפול בעניינים הפיננסיים של החסוי. מיד עם כניסתו אל התפקיד, על האפוטרופוס לבצע מספר פעולות, הנוגעות לשני התחומים האלה, על מנת לבנות מערך כללי לטיפול בכל תחומי החיים של החסוי, בהם נדרשת התערבותו של האפוטרופוס:
- סקירה של המצב הכלכלי של החסוי, עריכה והגשה למשרד האפוטרופוס הכללי דוח פרטה, המפרט את כל הכספים, הנכסים והרכוש של החסוי, כולל חובותיו (במידה וקיימים).
- בדיקת הצרכים הנפשיים, החברתיים, הרפואיים והפיזיים של החסוי.
- בחינה של הצרכים הכלכליים של החסוי, בניית תקציב להוצאות שוטפות, הערכת העלויות של המגורים והטיפולים הסיעודיים והרפואיים של החסוי.
- במידה והאפוטרופוס אינו קרוב המשפחה של החסוי, תפקידו ליצור קשר עם בני משפחתו על מנת להעריך את מידת הרצון והיכולת של הקרובים לקחת חלק פעיל בטיפול בחסוי.
- העברה של החסוי ממסגרת מגורים אחת לאחרת, במידת הצורך. לדוגמה: מיד בכניסתו לתפקיד, האפוטרופוס עשוי להחליט שהחסוי זקוק למסגרת מגורים שונה מזו שהוא נמצא בה כרגע. כך, אם החסוי שוהה בקהילה, ייתכן שהאפוטרופוס יחליט להעבירו למוסד טיפולי, אשר ייתן מענה הולם לצרכיו הנפשיים, הפיזיים והרפואיים.
הפעולות השוטפות של אפוטרופוס לענייני הגוף והרכוש
- פיקוח מלא על תנאי המגורים של החסוי, הן אם שוהה בקהילה והן אם מתגורר במוסד טיפולי, בית חולים או בית אבות. במסגרת הביקורים במקום המגורים של החסוי, לפחות פעם בשבועיים, על האפוטרופוס לערוך בדיקת תנאי המגורים של החסוי ולקיים איתו שיחות אישיות, על מנת לברר את מידת שביעות הרצון של החסוי מתנאי מגוריו.
על האפוטרופוס לוודא שצרכיו של החסוי מסופקים, הן בהיבטים הפיזיים של המחיה (כגון רמת הניקיון, הסדר והנגישות של מקום מגוריו, איכות המזון והלבשה, תקינות מוצרי החשמל וכדומה) והן בהיבטים הנפשיים (כגון השתתפות של החסוי בפעילויות חברתיות, יציאה לטיול באוויר פתוח, ביקורים של חברים וקרובי משפחה וכו').
- פיקוח על תנאי הטיפול בחסוי על ידי בעלי מקצוע, כגון רופאים, אחיות ומטפלים סעודיים. על האפוטרופוס לגוף ולרכוש להיות בקשר שוטף עם כל הגופים העוסקים בטיפול בחסוי ולוודא שהחסוי זוכה ליחס מכובד ומקבל את מלוא השירותים והטיפולים הנדרשים לו על מנת לשמור על בריאותו ורווחתו הפיזית והנפשית.
- תשלומים סדירים (המשולמים מכספי החסוי) עבור הוצאות שוטפות (כגון מזון, ביגוד, עיתונים וכדומה), עבור טיפולים רפואיים ועבור מקום מחייתו. כמו כן, על האפוטרופוס להיערך להוצאות מיוחדות (כגון תשלום עבור טיפולים אלטרנטיביים, רכישת כרטיסים להופעות, קניית מוצרי ריהוט או חשמל בהתאם לצורך ועוד).
- ניהול חשבון הבנק של החסוי, טיפול ברכושו ונכסיו (לרבות השקעות, השכרה או מכירה של נכסי מקרקעין וכו'), דאגה לקבלת דמי הביטוח והפנסיה של החסוי והסדרת חובותיו.
- קבלת החלטות בנוגע להסכמה או דחייה של טיפולים רפואיים מסוימים, אשר דורשים הסכמה מדעת של החולה, לפי חוק זכויות החולה.
משרדנו עומד לרשותכם בכל שאלה ועניין בנוגע למוסד האפוטרופסות. נשמח לסייע לכם במתן פתרונות משפטיים המותאמים באופן אישי לצרכיכם ולדרישותיכם.